Chestiunea regimurilor matrimoniale este una ce necesita ample analize, mai ales datorita faptului ca ultima jumatate de secol a impus in constiinta oamenilor conceptia imposibilitatii de a crea, in materia raporturilor patrimoniale dintre soti, un alt cadru juridic decat cel al comunitatii legale, imperativ reglementat de lege prin fostul cod al familiei.
Chiar daca la incheierea unei casatorii primordiale sunt relatiile personale dintre soti, stabilirea si conturarea unui cadru concret in privinta raporturilor patrimoniale dintre ei nu este deloc de neglijat. Personal afirm cu tarie ca acest lucru este de fapt o necesitate izvorata din nevoile primare si primordiale ale familiei, regimul matrimonial ales functionand in esenta ca un instrument de valoare in asigurarea echilibrului familial, nu numai din punct de vedere material ci si din punct de vedere subiectiv, psihologic.
Nadajduim ca vocatia educativa a normei juridice isi va indeplini rolul, astfel incat se va ajunge, in timp, ca inaintea incheierii unei casatorii viitorii soti sa discute si sa-si aleaga regimul matrimonial cu aceeasi usurinta cu care abordeaza problematica obisnuita a familiei, fara antagonisme sau preconceptii. Chiar daca reglementarea juridica adusa de noul cod civil in materia regimurilor matrimoniale este, dupa unii autori, insuficient de moderna, cred ca ea este totusi suficienta in situatia economica si sociala actuala. Odata cu formarea unei alte constiinte colective cu privire la notiunea discutata, in raport de aceasta si in functie de nevoile economice si sociale, calea adoptarii unor alte reglementari legale este deschisa, nici o norma juridica nefiind imuabila sau vesnica. Din punctul meu de vedere, in acest moment , cea mai importanta atitudine a noastra, ca si specialisti in domeniul dreptului, este aceea de a ajuta la formarea unei practici unitare si la concretizarea unor teorii viabile in domeniu.
NOTIUNEA DE REGIM MATRIMONIAL
Regimul matrimonial este – intr-o definitie succinta – acel sistem de reguli juridice care guverneaza drepturile si obligatiile patrimoniale ale sotilor, atat in raporturile dintre acestia cat si in raporturile lor cu terte persoane.Remarcam deci faptul ca , desi denumirea institutiei sugereaza notiunea de “casatorie” ( de la latinescul “matrimonium”) care presupune in primul rand existenta unor relatii personale, nepatrimoniale intre soti, fondul problemei il reprezinta aspectele patrimoniale ale casatoriei, respectiv efectele cu caracter pecuniar ale acesteia.
Putem spune despre regimul matrimonial ca are o natura juridica proprie si un obiect bivalent. Din punct de vedere juridic, regimul matrimonial are un obiect complex, format din ansamblul normelor juridice aplicabile precum si din ansamblul regulilor stabilite de soti prin conventia matrimoniala incheiata. Din punct de vedere material, regimul matrimonial are ca obiect atat bunurile ca atare cat si drepturile subiective ce poarta asupra lor.
Izvorul regimului matrimonial, scopul si justificarea existentei acestuia este casatoria, de aceea regimul matrimonial va cuprinde numai acele raporturi patrimoniale care-si au izvorul strict in casatorie. Vor ramane in afara sferei regimului matrimonial anumite raporturi care nu-si au izvorul in casatoria sotilor, ca de exemplu obligatiile de intretinere, liberalitatile, drepturile de mostenire, motiv pentru care se poate afirma ca regimul matrimonial nu reglementeaza intreaga sfera a relatiilor pecuniare dintre soti, ci numai pe acelea care-si au redacina strict in institutia casatoriei.
CARACTERELE JURIDICE ALE REGIMURILOR MATRIMONIALE
- Caracterul accesoriu fata de casatorie.
Casatoria reprezinta nu numai scopul adoptarii unui regim matrimonial ci si conditia valabilitatii acestuia. Orice regim matrimonial, indiferent de continutul sau, se adopta strict in vederea reglementarii raporturilor patrimoniale dintre soti, neavand nici o justificare in afara existentei casatoriei acestora.
Acesta este motivul pentru care art. 313 NCC prevede ca “intre soti, regimul matrimonial produce efecte numai din ziua incheierii casatoriei”, iar art 330 alin 3 NCC prevede ca o conventie matrimoniala “incheiata inainte de casatorie produce efecte numai de la data incheierii casatoriei”. Similar momentului de inceput al eficacitatii regimului matrimonial, art 319 NCC dispune ca “regimul matrimonial inceteaza prin constatarea nulitatii, anularea, desfacerea sau incetarea casatoriei”.
Asadar, atat vreme cat s-a incheiat casatoria, ea exista in mod valabil si nu a fost desfacuta prin divort sau nu a incetat prin decesul unuia dintre soti, regimul matrimonial se afla in fiinta, se pastreaza ca si o coordonata activa a raporturilor patrimoniale dintre soti. Daca respectiva casatorie nu s-a incheiat, insa, regimul matrimonial adoptat prin incheierea unei conventii matrimoniale este lipsit de obiect, regulile sale nu au aplicabilitate, este ineficient .
Nu este posibil, juridic vorbind, ca regulile regimurilor matrimoniale sa se aplice altor forme de convietuire, atat vreme cat art 277 NCC interzice expres echivalarea altor forme de convietuire cu casatoria.
- Reprezinta un element esential si obligatoriu al casatoriei.
In conformitate cu prevederile art. 281 alin 1 NCC declaratia de casatorie trebuie sa cuprinda, in afara altor elemente, si “regimul matrimonial ales” de viitorii soti . Acesta reprezinta “carta” drepturilor si obligatiilor patrimoniale ale sotilor si , atata timp cat cunoastem faptul ca o casatorie genereaza efecte de natura patrimoniala, trebuie sa recunoastem si faptul ca este obligatorie reglementarea acestora.
Nu exista casatorie in lipsa unui regim matrimonial, chiar daca acesta este cel al comunitatii legale. Nu este posibil ca sotii sa hotarasca faptul ca , din punct de vedere pecuniar, ei nu se vor supune niciunui regim matrimonial. Nici macar in ipoteza in care sotii ar declara faptul ca nu vor achizitiona nici un bun in timpul casatoriei nu este cu putinta sa consideram ca inoportuna existenta unui anumit regim matrimonial. Chiar si atunci cand viitorii soti refuza adoptarea unui regim matrimonial, trebuie stiut ca ei se vor supune obligatoriu regimului matrimonial al comunitatii legale de bunuri, care constituie regimul legal in legislatia romana actuala.
Conform prevederilor art 291 NCC “ofiterul de stare civila face mentiune pe actul de casatorie despre regimul matrimonial ales”.
Ori, asa stand lucrurile, chiar daca in lege nu exista o dispozitie expresa de acest gen, cred ca alegerea de catre viitorii soti a unui regim matrimonial sau declaratia acestora ca inteleg sa supuna casatoria lor regimului comunitatii legale de bunuri reprezinta o conditie esentiala pentru incheierea casatoriei, aceasta neputand fi altfel celebrata iar ofiterul de stare civila fiind obligat sa refuze incheierea ei.
Nu are importanta faptul ca in timpul casatoriei sotii au lichidat regimul matrimonial initial si au adoptat un altul, nici faptul ca , tot in timpul casatoriei, sotii au modificat anumite elemente ale regimului lor matrimonial. Ceea ce exista si subzista in ciuda oricaror modificari, schimbari, inlocuiri este nucleul notiunii de regim matrimonial, ideea ansamblului de reguli care coordoneaza invariabil raporturile economice dintre soti.
- Se bazeaza pe egalitatea in drepturi a sotilor
Principiul egalitatii este unul constitutional, reluat de noul cod civil atat prin prevederile art. 30 referitor la egalitatea in fata legii civile cat si, in materia pe care o analizam, prin dispozitiile art. 332 NCC care stabilesc faptul ca o conventie matrimoniala nu poate “aduce atingere egalitatii dintre soti”.
Egalitatea dintre soti nu inseamna obligatoriu ca regulile regimului matrimonial ales vor stabili o egalitate materiala intrinseca, nici ca o conventie matrimoniala nu poate prevedea valori diferite de participare la dobandirea bunurilor. Egalitatea sotilor se materializeaza in aceea ca sotii au aceleasi drepturi si obligatii patrimoniale, exercitiul acestora nefiind diferit dupa cum este vorba de barbat sau de femeie.
- Libertatea alegerii regimului matrimonial
Chiar daca existenta regimului matrimonial este obligatorie, alegerea acestuia sta in mana sotilor sau a viitorilor soti. Regimul matrimonial are, intr-adevar, un nucleu impus prin lege, format din regulile ce reprezinta regimul primar, cu caracter imperativ, de la care sotii nu pot deroga. Justificarea acestuia sta in tipul normelor pe care el le contine , acestea fiind esentiale pentru existenta si continuarea casatoriei. Lasarea lor la aprecierea partilor este considerata, in mai toate regimurile matrimoniale, cel putin riscanta si apta de a produce consecinte mai grave decat cele ale unei reglementari imperative. In afara acestor norme, atat alegerea regimului matrimonial cat si concretizarea lui efectiva reprezinta apanajul sotilor sau al viitorilor soti.
Mai mult, regimul matrimonial este ales si stabilit printr-un act juridic care are o natura voluntara, indiferent ca este vorba de o conventie matrimoniala sau de supunerea benevola, ca urmare a nealegerii unui alt regim matrimonial, sub regimul comunitatii legale de bunuri.
- Caracterul mutabil al regimului matrimonial
Este reprezentat de faptul ca sotii pot, in conditiile legii, sa modifice regimul matrimonial pe care l-au stabilit ca fiind aplicabil casatoriei lor.
Acest caracter s-a definit ca atare abia in perioada “moderna”, anterior regimul matrimonial fiind considerat ca imutabil, deci imposibil de modificat pe durata casatoriei.
Regula mutabilitatii este consacrata expres de prevederile art. 319 alin 2 NCC care spune ca “in timpul casatoriei regimul matrimonial poate fi modificat in conditiile legii”. Regulile specifice modificarii regimului matrimonial precum si efectele acesteia sunt stabilite de art 369 si urmatoarele din noul cod civil .
****************
Codul civil actual reglementeaza , conform art. 312 , trei regimuri matrimoniale concrete pe care sotii sau viitorii soti le pot alege, optand pentru unul dintre ele :
– Comunitatea legala de bunuri
– Separatia de bunuri
– Comunitatea conventionala
Conform prevederilor art 332 NCC, nu se poate deroga prin conventia matrimoniala, sub sanctiunea nulitatii absolute, de la dispozitiile legale privind regimul matrimonial ales, ceea ce inseamna ca partile au numai posibilitatea de a se incadra in rigorile fiecarui regim matrimonial in parte, fara a putea combina prevederile acestora in scopul crearii unui regim matrimonial hibrid, unic ca si aplicare doar familiei in cauza.
Pentru acest motiv prevederile legale sunt aspru criticate de multi autori, invocandu-se lipsa de modernism a sistemului. Consider aceste critici nu neaparat neintemeiate ci oarecum premature. Norma juridica trebuie sa raspunda unui imperativ social si sa fie obligatoriu in concordanta cu realitatile sociale ale statului in care ea se aplica. Posibilitatea “amestecarii” regulilor specifice mai multor regimuri matrimoniale si crearea unor sisteme “personalizate” de reguli reprezinta o alternativa viabila pentru acele societati si state care au experienta si continuitate in aplicarea regimurilor matrimoniale alternative. Pentru o societate cum este cea romaneasca, marcata de o lunga perioada de unicitate si imperativitate a regimului matrimonial al comunitatii legale de bunuri consider ca este benefica o asa-numita perioada de “tranzitie” in care sa se lucreze in special la educarea si formarea constiintei individuale si colective. Inainte ca acestea sa reintre in fagasul normal al perceptiei notiunii de regim matrimonial, libertatea necontrolata a legislatiei poate determina, in practica, efecte negative greu de preconizat. Oricand este posibila o modernizare a institutiei si o aducere a sa la egalitate cu normele europene, in masura in care realitatile social economice o vor impune.
****************
In cazul in care sotii sau viitorii soti nu opteaza pentru regimul separatiei de bunuri sau pentru cel al comunitatii conventionale, regimul matrimonial aplicabil respectivei casatorii este cel al comunitatii legale de bunuri care constituie astfel un regim matrimonial legal.
Alegerea regimului matrimonial se face prin incheierea unei conventii matrimoniale.
Aceasta este deci actul juridic prin care sotii sau viitorii soti determina conditiile aplicabile regimului lor matrimonial. Sub sanctiunea nulitatii absolute, conventia matrimoniala trebuie sa fie incheiata in forma autentica, in fata notarului public, astfel cum se dispune prin art. 330 din noul cod civil.
Legatura dintre regimul matrimonial si conventia matrimoniala este urmatoarea: regimul matrimonial reprezinta ansamblul de reguli aplicabile efectelor patrimoniale ale casatoriei iar conventia matrimoniala este actul juridic prin care se dispune aplicarea respectivelor reguli casatoriei in cauza.
Analiza pe larg a acestor norme, concepte, a posibilitatilor practice de realizare va continua.