Comodat

 

Remiterea bunului este de natura contractului de comodat, acesta nefiind încheiat valabil fără remiterea materială a bunului. În caz contrar contractul poate fi recalificat.

De asemenea, de natura contractului de comodat este remiterea gratuită, bunul fiind primit spre folosința în mod gratuit, făra a primi nimic în schimb, orice plată compensatorie folosinței, va transforma contractul de comodat într-un contract cu titlu oneros (închiriere).

Contractul de comodat este acel contract cu titlu gratuit prin care o parte (imprumutator/ comodant) remite un bun celeilalte parti (imprumutat/comodatar), pentru a se folosi de acel bun, cu obligatia de a-l  restitui dupa trecerea unui anumit termen.

Contractul de comodat poate avea ca obiect orice fel de bunuri, mobile sau imobile. Partea care primeste bunul are obligatia de a-l pastra si conserva, precum si de a-l remite proprietarului la expirarea termenului.

 

Intrebări frecvente

Se poate intocmi un contract de comodat pe loc?

In general, un astfel de contract are nevoie de o perioada de pregatire si de obtinerea a unor documente cu termen de eliberarea mai mare de 1 zi lucratoare, insa in masura disponibilitatii si analizand fiecare speta in parte, este posibila semnarea contractului in aceeasi zi cu prezentarea partilor la sediul biroului nostru si depunerea documentelor.

Este necesara o programare pentru depunerea actelor?

Pentru depunerea actelor nu este necesara o programare. Puteti oricand veni la sediul nostru urmand a stabili de comun acord data si ora semnarii contractului.

Cat ma costa?

Autentificarea unui contract de inchiriere se taxeaza in functie de complexitatea actului solicitat. Pentru a putea obtine un cost cat mai exact, fa o programare.

Acte necesare

Având ca obiect un autovehicul
  • Acte de identitate ale părților
  • Certificat de casatorie, daca este cazul
  • Actul de proprietate, certificatul de înmantriculare și cartea de identitate a autovehiculului
  • Certificat fiscal din care să rezulte că nu exista datorii neachitate în legatură bunul care se împrumută
Având ca obiect un autovehicul
  • Acte de identitate ale părților
  • Certificat de casatorie, daca este cazul
  • Actul de proprietate al bunului
  • Încheierea de intabulare, dacă există
  • Certificat fiscal din care să rezulte că nu exista datorii neachitate în legatură bunul care se împrumută ( la solicitarea notarului)
  • Extras de carte funciară pentru informare (facultativ, în funcție de solicitarea notarului) – se obține prin intermediul biroului