Împrumuturi

Împrumuturi

Contractul de împrumutul este contractul prin care o parte numită împrumutător (creditor) transmite împrumutatului (debitorului) o suma de bani sau alte bunuri de consumație, iar după o perioadă de timp, împrumutatul se obligă să-i returneze împrumutătorului acceași suma de bani sau bunuri, cu sau fără plata unor sume de bani ce au rol de dobândă.

Citește mai mult

Contractul de împrumut încheiat în fața notarului public este titlu executoriu.

Sumele de bani ce depășesc 450.000 lei vor fi remise prin transfer bancar, dovada reprezentând-o ordinul de plata precum și extrasul de cont al împrumutatului.

Împrumutul de consumaţie este contractul prin care împrumutătorul remite împrumutatului o sumă de bani sau alte asemenea bunuri fungibile şi consumptibile prin natura lor, iar împrumutatul se obligă să restituie după o anumită perioadă de timp aceeaşi sumă de bani sau cantitate de bunuri de aceeaşi natură şi calitate.

Atunci când o persoană acordă un împrumut fără a o face cu titlu profesional, nu îi sunt aplicabile dispoziţiile legale privind instituţiile de credit şi instituţiile financiare nebancare.

În lipsa unei stipulaţii contrare, împrumutul se prezumă a fi cu titlu gratuit.

Cel mai adesea intalnit in practica este imprumutul unor sume de bani. Acest tip de împrumut de consumație, până la proba contrară, se prezumă a fi cu titlu oneros (cu dobândă). Trebuie să se țină seama însă de faptul ca nu se poate dispune o dobândă mai mare decât limita admisă legal, care se stabilește prin legi speciale.

Intrebări Frecvente

Se poate întocmi un contract de împrumut pe loc?

Din păcate nu. Un astfel de act necesită obținerea de documente care au termen de eliberare mai mare de 1 zi. De la caz la caz, durata acestor acte poate să difere. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să ne contactați.

Este necesară o programare pentru depunerea actelor?

Pentru depunerea actelor nu este necesară o programare, ca regulă. Cu toate acestea, pentru a evita timpii de așteptare prelungiți, este recomandat să ne contactați.

Cât costă?

Autentificarea unui contract de donatie se taxează în funcție de caracteristicile imobilului sau a bunului donat. Pentru a putea obține un cost cât mai exact, va rugăm să ne contactați.

Acte necesare:

  • Acte de identitate ale părților
  • Certificat de căsătorie, dacă este cazul
  • Actul ce dovedește transferul sumei de bani
  • Conturile părților