Opinii notariale

Opinii notariale

Potrivit Legii nr. 36/1995 a Notarilor Publici și activității notariale, Notarul public poate acorda consultații juridice în orice problemă de orice natură ce ține de activitatea notarială.

 

Consultaţiile date de notarul public pot fi scrise sau verbale și se pot acorda la cerere, sau pe baza de contract cu durată determinată, atât persoanelor fizice cât și celor juridice indiferent de natura acestora. Totodată notarii publici pot participa, în calitate de specialişti desemnaţi de părţi, la pregătirea şi întocmirea unor acte juridice cu caracter notarial.

Taxarea consultațiilor se realizeaza în funcție de timpul acordat, de natura situației juridice și de complexitatea cazuisticii prezentate. În măsura în care consultația are ca finalitate întocmirea unui act notarial în cadrul aceluiași biroului notarial, costul acesteia poate fi dedus- integral sau parțial- din onorariul aplicat actului.

Intrebări Frecvente

Care este costul unei consultații notariale?

Costul unei consultații notariale poate varia în funcție de speța dumneavoastră. Consultațiile notariale sunt supuse unui onorariu calculat în raport de timpul alocat și de problema supusă soluționării.

Costul unei consultații notariale acordată de notarul public, poate începe de la 100 lei plus TVA.

Este necesara o programare?

Da. Ca regulă, pentru consultațiile notariale acordate de notarul public, este necesară o programare prealabilă.

Cu toate acestea, în funcție de speță, dificultatea consultației, necesitatea unei consultații scrise sau verbale, este posibilă programarea în cursul aceleiași zile.

Există totodată posibilitatea acordării de consultații de către consilierul juridic al Societății notariale sau de catre secretarul biroului, de asemenea, în funcție de dificultatea speței. 

Va rugăm să ne contactați pentru mai multe detalii.